Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 17 (29)

Гладкий С.О. МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРАВОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ВИМІР

Гладкий С.О. МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРАВОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ВИМІР

DOI: https://doi.org/10.33098/2078-6670.2024.17.29.32-38

Мета. Метою цієї наукової розвідки є теоретична характеристика деяких  зовнішньосистемних зв’язків, які зумовлюють функціональний стан правової системи України і спроможні відіграти визначальну роль у процесі її модернізації, та їх концептуальне осмислення у соціокультурному вимірі буття українського суспільства. Методика. Методика дослідження ґрунтується на принципі системності і передбачає аналіз та узагальнення емпіричного і теоретичного досвіду автора за темою дослідження, а також формулювання відповідних висновків і рекомендацій. Для вирішення окремих завдань дослідження використовувались такі основні методи: системний, історичний, соціологічний (феноменологічного напряму). Результати. Констатовано існування стійкої тенденції до послаблення регулятивного впливу права, що є, зокрема, наслідком значних змін в загальній системі соціальної регуляції суспільних відносин в Україні. Правомірна поведінка соціальних суб’єктів розглядається як синергійний ефект функціонування комплексу соціальних регуляторів. Подається коротка характеристика функціональної спроможності таких з них, як право, мораль і релігія. Національний менталітет осмислюється як системоутворюючий чинник усієї системи соціальної регуляції. Його характеристики пропонується вважати константою і визначальним чинником при виборі стратегії модернізації національної правової системи. Наукова новизна. Акцентовано важливість синергійного ефекту в нормативному регулюванні соціальної поведінки, необхідність реалістичної оцінки духовно-культурного стану українського суспільства та її врахування в процесі розробки програм і стратегій осучаснення національної правової системи, в тому числі євроінтеграційних. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані у процесі розробки освітніх стандартів і програм, за якими здійснюється підготовка правників, а також у царині вироблення засад правової політики в Україні.

Ключові слова: правова система, правове регулювання, соціальне регулювання, мораль, менталітет.

Список використаних джерел

1. Калиновський Ю.Ю. Правосвідомість українського суспільства: ґенеза та сучасність: монографія. Х.: Право, 2008. 288 с.

2. Правосвідомість і правова культура як базові чинники державотворчого процесу в Україні : монографія / Л.М. Герасіна, О.Г. Данильян, О.П. Дзьобань та ін. Х.: Право, 2009. 352 с.

3. Горпинюк В. Український менталітет і проблема національного відродження. Освіта. 1997. № 59/60. С. 11.

4. Бойко Л. Політико-правова домінанта західного правового менталітету. Право України. 2010. № 1. С. 134-141.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького