Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 17 (29)

Луцький Р.П., Каленюк О.М., Лицур М.З. КОНСТИТУЦІЙНЕ ЗАКРІПЛЕННЯ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА ЯК ОСНОВИ РОЗБУДОВИ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ТА ПРАКТИКА РЕАЛІЗАЦІЇ

Луцький Р.П., Каленюк О.М., Лицур М.З. КОНСТИТУЦІЙНЕ ЗАКРІПЛЕННЯ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА ЯК ОСНОВИ РОЗБУДОВИ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ТА ПРАКТИКА РЕАЛІЗАЦІЇ

DOI: https://doi.org/10.33098/2078-6670.2024.17.29.87-93

Мета. Стаття присвячена аналізу правової природи, змісту верховенства права як принципу, а також правового явища та концептуального підходу щодо сучасних прав людини. В ній приділено увагу саме основним концепціям (процесуальній (формальній) та матеріальній (змістовій)) розуміння явища «верховенство права» та виокремленню цього принципу серед інших суспільно-правових регуляторів, які впливають на організацію державної влади в межах правового поля. Висвітлено принципи та основні елементи (чіткість, стабільність, судовий контроль і т.д.), характерні властивості верховенства права (спосіб «побудови» державної влади на правових засадах; прояв природного права тощо). Викладено теоретичний розгляд цього принципу у сфері організації державної влади в суспільстві в широкому («верховенства права над державою») та вузькому («верховенство права над законом») аспектах. З’ясовано роль та місце верховенства права як правової цінності та співвідношення Основного Закону з принципом верховенства права. Методика. Задля досягнення поставленої мети проводився комплексний аналіз наявної інформації стосовно аналізованої проблеми і сформували на їхній основі висновки та пропозиції. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: діалектичний, системно-структурний, термінологічний, системно-функціональний, історичний, нормативно-догматичний, метод узагальнення. Результати. У результаті проведених досліджень встановлено, що в нашій країні проголошується і діє саме цей принцип, який становить основу конституційного ладу. Створення державою надійних та сприятливих умов для впровадження верховенства права в усі суспільні відносини, закріплення на законодавчому рівні гарантій його забезпечення та механізму правового захисту у разі порушення цього принципу є її пріоритетними напрямами, адже у правовій державі людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, права і безпека є найвищою цінністю. Наукова новизна. Встановлено, що принцип верховенства права є фактично єдиним ефективним засобом забезпечення захисту цих всіх цінностей української держави і саме він має стати головною метою юридичної науки й практики. У цій статі сформульовано також висновки, в яких викладено узагальнені положення щодо верховенства права як основоположного принципу правової держави, його основні риси та складники, значення та роль для України як правової країни.

Ключові слова: право, конституційне право, історичні витоки верховенства права, права людини, правова держава, соціальна держава, правопорядок.

Список використаних джерел

1. Загальна теорія держави і права: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. / за ред. М. В. Цвіка, О.В. Петришина. Харків: Право, 2016. 584 с.

2. Загальна теорія права: підручник / за ред. О.В. Петришина. Харків: Право, 2020. 568 с.

3. Заєць А. Принцип верховенства права (теоретико-методологічне обгрунтування). Вісник Академії правових наук України. 2017. № 1. С. 3–13.

4. Конституція України: Закон від 28.06.1996 № 254к/96-ВР. URL: https://www.president.gov.ua/documents/constitution.

5. Петришин О.В., Погребняк С.П., Смородинський В.С. Теорія держави і права: підручник. Харків : Право, 2014. 368 с.

6. Погребняк С.П. Основні вимоги, що випливають з принципу верховенства права. Вісник Академії правових наук України. 2019. № 4. С. 41–53.

7. Таманага Б. Верховенство права. Історія. Політика. Теорія / пер. з англ А. Іващенка. Київ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2007. 208 с.

8. Чепульченко Т.О. Верховенство права як основоположний принцип сучасного правотворення. Вісник НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право. 2020. № 2. С. 185-188.

9. Шевчук С. Доктрина верховенства права та конституціоналізму: історична ґенеза співвідношення. Право України. 2016. № 3. С. 45-61.

10. Rosenfeld M. The Rule of Law and legitimacy of constitutional democracy. Southern California Law Review. 2019. Vol. 74. P. 1307-1352.

11. Summers R. The Principles of the Rule of Law. Notre Dame Law Review. 2017. Vol. 74. P. 1691-1712.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького