Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 17 (29)

Піцик Х.З. ПРАВОВА ПРИРОДА ВЧИНЕННЯ ДІЙ В МАЙНОВИХ ІНТЕРЕСАХ ІНШОЇ ОСОБИ БЕЗ ЇЇ ДОРУЧЕННЯ

Піцик Х.З. ПРАВОВА ПРИРОДА ВЧИНЕННЯ ДІЙ В МАЙНОВИХ ІНТЕРЕСАХ ІНШОЇ ОСОБИ БЕЗ ЇЇ ДОРУЧЕННЯ

DOI: https://doi.org/10.33098/2078-6670.2024.17.29.198-203

Мета. Метою роботи є проаналізувати правову природу, поняття, види та особливості правового регулювання вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення як недоговірного зобов’язання в системі цивільно-правових відносин.

Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу та формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: термінологічний, функціональний, системно-структурний, логіко-нормативний.

Результати: В процесі дослідження визнано, що особа, яка вчиняє дії на користь майна іншої особи без її доручення є позадоговірним зобов’язання, що виникає на підставі  юридичних та/або фактичних дій, вчинених особою в умовах, коли існує ризик настання негативних майнових наслідків і неможливо отримати згоду зацікавленої сторони, включаючи зобов’язання відшкодувати цій особі понесені витрати. Сторонами зобов’язання, про яке йдеться, є особа, яка вчиняє дії на користь чужого майна, — гестор, та особа, на користь якої вчиняються ці дії, — домінус.

 Гестор і домінус можуть бути фізичними або юридичними особами. Зміст зобов’язань щодо вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення включає права та обов’язки гестора і домінуса.

 Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, що хоча гестор діє добровільно і його діяльність не ґрунтується  на договорі чи законі, він повинен дотримуватися певних правил, зокрема, повідомити домінуса про вчинення дій в його інтересах за першої ж можливості. Дані зобов’язання можуть бути предметом судового розгляду, вони обмежуються майновими інтересами заінтересованої особи і передбачають запобігання, усунення або пом’якшення негативних наслідків майнового характеру. Практична значимість. Результати дослідження може бути використано у правотворчій та правозастосовній діяльності.

Ключові слова: недоговірні зобов’язання, вчинення дій в майнових інтересах іншої особи, вчинення дій в майнових інтересах іншої особи  без її доручення.

Список використаних джерел

  1. Цивільний кодекс України: Закон України  від 16 січня 2003 року № 435-IV: станом на 27 квіт. 2024 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/435-15#Text (дата звернення: 30.04.2024)
  2. Берестова І. Інститут безпідставного збагачення в країнах континентальної Європи: порівняльно–правовий аналіз. Право України. 2003. № 11. С. 151-153.
  3. Єрьоменко Т.В. Порівняльна характеристика деліктів з інститутом набуття, збереження майна без достатньої правової підстави (безпідставне збагачення) та іншими зобов’язаннями по захисту цивільних прав. Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. 2002. №2. С. 198-200.
  4. Ігнатенко В.М. Безпідставне збагачення: поняття і види. Проблеми законності. 2001. № 46. С. 73-78.
  5. Отраднова О.О. Недоговірні зобов’язання у цивільному праві України: навч. посіб.  О.О. Отраднова. К.: Юрінком Інтер, 2009. 240 с.
  6. Пучкова Г.В. Види та зміст зобов’язань, що виникали внаслідок безпідставного збагачення у класичному римському праві. Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. праць. 2007.  Вип. 33. С. 185-192.
  7. Ігнатенко В.М. Односторонні правомірні дії як підстави виникнення позадоговірних зобов’язань за Цивільним кодексом України. Державне будівництво та місцеве самоврядування: зб. наук. праць. 2004. Вип. 7. С. 104-117.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького