Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск журналу № 5(17)

Бабецька І. Я. Класифікація інтересу як цивільно-правової категорії

Бабецька І. Я. Класифікація інтересу як цивільно-правової категорії

Стаття присвячена визначенню поняття «інтерес», «законний інтерес», «охоронюваний законом інтерес» та з’ясуванню питання про його класифікацію. У статті обґрунтовується теза про роль інтересів у праві, здійснюється класифікація інтересів за різними критеріями. Також дана стаття присвячена з’ясуванню питання про співвідношення таких ключових нормативних категорій як «право (суб’єктивне право)» та «законний інтерес», а також «охоронюваний законом інтерес». Правова категорія «законний інтерес у цивільному праві» визначено як усвідомлене прагнення особи чи кількома особами спільно та (або) державою певних соціальних благ для задоволення потреб, які не заборонені законодавством, які реалізуються у цивільних правовідносинах і підлягають цивільно-правовому захисту.

Ключові слова: інтерес, законний інтерес, охоронюваний законом інтерес, суб’єктивне цивільне право, класифікація інтересів.

Список використаних джерел

1. Венедіктова І. В. Категорія охоронюваного законом інтересу в цивільному праві України / І. В. Венедіктова // Приватне право. – №1 .- 2013. – С. 146-156.

2. Малеин Н. С. Охраняемый законом интерес // Советское государство и право. – 1980. – № 1. 3. Поняття інтересу. Вікіпедія [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Інтерес_(право)

4. Поняття та роль публічних і приватних інтересів у сфері господарювання [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://studopedia.su/15_125693_ponyattya-ta-vidi-interesiv.html.

5. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремих положень частини першої статті Цивільного процесуального кодексу України (справа про охоронюваний законом інтерес) № 18-рп/2004 від 01.12.2004 року [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/v018p710-04

6. Самбор М. А. Інтерес в праві: загальнотеоретичні аспекти розуміння та реалізації: автореф. дис … канд. юрид. наук : 12.00.01 / Микола Анатолійович Самбор . – Київ., 2010 . – 20 с.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького