Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск № 14(26)

DOI: 10.33098/2078-6670.2022.14.26.119-127 Гуменюк Т. І. ПРАВОВІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ: ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Гуменюк Т. І. ПРАВОВІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ: ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Мета. Метою роботи є висвітлити вплив європейської інтеграції на оптимізацію правових засад соціальної політики в Україні. Методика. В основу дослідження покладено порівняльно-правовий метод, який застосовано під час порівняння соціального права ЄС та соціального права України. Метод діалектики дав можливість встановити суперечності у правових нормах, які врегульовують соціальну систему України та визначають її соціальну політику. Системно-функціональний метод було використано для вивчення системи регулювання сфери соціальних відносин в Україні, системи заходів соціальної політики, а також функціональних взаємозв’язків між ними. Метод узагальнення використаний для систематизації та інтерпретації результатів, які були отримані у ході дослідження. Результати. В процесі дослідження визнано, що до основних шляхів удосконалення соціальної політики в Україні та правового регулювання у соціальній сфері належать: ратифікація Європейської соціальної хартії та плану її реалізації в Україні; створення цілісної стратегії у сфері надання соціальних послуг; приєднання України до Європейського кодексу соціального забезпечення; часткове реформування правового регулювання праці і зайнятості населення; удосконалення правового регулювання та соціальної політики у сфері соціального захисту, праці та зайнятості внутрішньопереміщених осіб з тимчасово окупованих територій України. Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, що до проблем української соціальної політики та права, які постали перед Україною на шляху до ЄС, належать: проблеми законодавства України про соціальне забезпечення; проблеми регулювання ринку праці, зайнятості населення та подолання бідності; проблематика удосконалення законодавства про охорону праці; проблеми стимулювання підприємництва як основи забезпечення соціальних стандартів та зайнятості населення; проблеми адаптації соціально незахищених верств населення. Практична значимість. Результати дослідження може бути використано для міжнародного права.

Ключові слова: право ЄС, соціальна політика ЄС, соціальне право ЄС, європейська інтеграція, соціальна політика України, правове регулювання соціальної сфери, право соціального забезпечення, соціальний захист громадян України.

Список використаних джерел

  1. Конституція України. Відомості Верховної Ради України. 1996, № 30, ст. 141. URL: http://zakon.rada.gov.ua.
  2. Європейський кодекс соціального забезпечення. Страсбург, 16 квітня 1964 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_329.
  3. Близнюк В.В. Соціальна політика України в контексті інтеграції до Європейського Союзу. URL: http://eip.org.ua/docs/EP_02_3_58_uk.pdf.
  4. Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Закон України від 18 березня 2004 року № 1629-IV. URL:  http://zakon.rada.gov.ua.
  5. Бутирська І. Основні напрями соціальної політики Європейського Союзу. URL: http://zn.wsbip.edu.pl/wydania/zeszyt2/sekcjaA/1.PDF.
  6. Слюсаренко К. В. Соціальна політика ЄС: сучасні виклики і перспективи. Економічний аналіз: зб. наук. Праць. Тернопіль: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка». 2017. Том 27. № 1. С. 80-90.
  7. Ящишина І. В. Соціалізація інноваційної політики ЄС. Наука та наукознавство. 2017. № 4(98). С. 3-18.
  8. Клименко А. Л. Соціальний захист і соціальне забезпечення в умовах євроінтеграції України: окремі аспекти. Теорія і практика правознавства. 2017. Вип. 2(12). С.1-10. URL: http://tlaw.nlu.edu.ua/article/viewFile.
  9. Європейська соціальна хартія (переглянута). Страсбург, 3 травня 1996 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua.
  10. План заходів щодо забезпечення виконання положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) на 2015-2019 роки від 14 травня 2015 р. № 45. URL: http://zakon.rada.gov.ua.
  11. Про внесення зміни до пункту 2 Закону України «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)»: Закон України від 17 травня 2017 року № 2034-VIII. URL: http://zakon.rada.gov.ua.
  12. Україна долучилася до Європейського кодексу соціального забезпечення. URL: http://ukrainepravo.com.
  13. Звіт про виконання угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році. URL: https://eu-ua.org/sites/default/files/imce/layout_16_02_final.pdf.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького