Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.30-38 Гуменюк Т. І. Особливості трансформації правової науки в умовах воєнного стану

Гуменюк Т. І. Особливості трансформації правової науки в умовах воєнного стану

Мета. Метою роботи є висвітлення особливостей функціонування правової науки та наукової діяльності в умовах воєнного стану. Методика. В основу дослідження покладено аналітичний метод, який застосовано для діагностики проблем та генерації гіпотез, що дозволяють їх вирішити. Було включено критичне мислення і оцінку фактів і інформації, пов’язаних з проведеним дослідженням. Системно-функціональний метод було використано для вивчення завдань вищої юридичної освіти, змін в системі законодавства в умовах війни. Метод узагальнення використаний для систематизації та інтерпретації результатів, які були отримані у ході дослідження. Результати. В процесі дослідження визнано, що наукові дослідження у сфері права мають бути сфокусовані на потребах нашої держави в умовах воєнного стану. У таких умовах вища юридична освіта не може бути пасивною, а повинна істотно і динамічно впливати на навколишнє середовище, формуючи цивілізоване демократичне правове поле. У цьому полягає її позитивна роль і просвітницька місія. З огляду на це нині абсолютно чітко повинна бути окреслена модель фахівця-юриста, яка відповідатиме вимогам до професіоналів-юристів майбутнього, і модель їх підготовки. Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, що серед першочергових питань правового розвитку в умовах війни слід насамперед назвати проблеми належного правового забезпечення національної безпеки, тобто стану захищеності людини і громадянина, духовних і матеріальних цінностей суспільства від злочинних та інших протиправних посягань, надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, соціальних конфліктів усередині суспільства, ризик виникнення яких суттєво зростає в умовах війни. В умовах воєнного стану більшість елементів верховенства права зазнають негативного впливу у вигляді відповідних обмежень, необхідність яких має об’єктивний характер внаслідок потреби запобігання глобальним загрозам незалежності та територіальної цілісності держави, відсічі збройної агресії, забезпечення національної безпеки, а також реальним та потенційним загрозам правам і свободам людини. При цьому в контексті верховенства права зазначені обмеження, по перше, не повинні стосуватися абсолютних (природних) прав і свобод людини, а по-друге, повинні мати належне обґрунтування характер та відповідати заявленій меті введення воєнного стану. Практична значимість. Результати дослідження може бути використано для методології наукових досліджень.

Ключові слова: правова наука, воєнний стан, зміна парадигми українського права, наука конституційного права, захист прав людини, збройна агресія рф, національна безпека держави.

Список використаних джерел

  1. Луць Л. Сучасна українська правова наука: деякі проблеми та перспективи. Історико-правовий часопис. 2016. № 2. С. 20-27.
  2. Козюбра М. Праворозуміння: поняття, типи та рівні. Право України. 2010. № 4. С. 10-22.
  3. Бошицький Ю. Л., Чернецька О. В. Поглиблення наукових досліджень сучасного права: вимога часу та засіб оптимізації юридичної освіти в Київському університеті права НАН України. Часопис Київського університету права. 2015/1. С. 4-7.
  4. Скрипнюк О.В. Конституційно-правовий механізм реалізації та захисту прав і свобод людини в умовах війни: світовий досвід та Україна. Правова держава. 2022. Вип. 33. С. 11-20.
  5. Наука під час війни: МОН провів онлайн-конференцію до Дня науки. URL: https://nupp.edu.ua/news/nauka-pid-chas-viyni-mon-proviv-onlayn-konferentsiyu-do-dnya-nauki.html
  6. Сунєгін С.О. Право в умовах війни: функціональний вимір. Альманах права. 2022. Вип. 13. С. 304-317.
  7. Корчак Н.М. Юридична наука в умовах сучасних викликів і загроз. Юридичний вісник. 2020. № 2 (55) С. 218-223.
  8. Рогач О.Я., Бєлов Д.М. Зміна сучасної парадигми українського права в умовах військової агресії з боку РФ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2022. Вип. 70. С. 136-140.
  9. Батанова Н.М. Правова реформа в Україні: концептуальні проблеми та стратегічні напрями її забезпечення. Правова держава. 2022. Вип. 33. С. 325-333.
  10. Шевчук В.М. Перезавантаження криміналістики в умовах війни: проблеми, завдання, перспективи. Проблематика документального оформлення, визначення шкоди та відшкодування збитків, завданих Україні та її громадянам внаслідок збройної агресії Російської Федерації : тези наук.-практ. конф. (м. Харків, 22 червня 2022 р.). Харків : НЮУ імені Ярослава Мудрого, 2022. С. 40-47.
  11. Бурдін М. Ю. Актуальні питання криміналістики та судової експертології. Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу в умовах воєнного стану: тези доп. Міжнародної наук.-практ. конф. (м. Харків, 25 листоп. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків: ХНУВС, 2022. С. 26-28. URL: https://zenodo.org/record/7339681#.Y-X3wHZBxPY
  12. Стаднік І.В., Буравська А.А. Верховенство права в умовах воєнного стану. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. №9. С. 69-73.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького