Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023..15.27.1.52-60 Кармаза О. О. Дотримання принципу юридичної визначеності як гарантія дії принципу верховенства права у виборчому законодавстві у країни: теорія, законодавство, рішення Європейського суду з прав людини та рішення Конституційного Суду України

Кармаза О. О. Дотримання принципу юридичної визначеності як гарантія дії принципу верховенства права у виборчому законодавстві у країни: теорія, законодавство, рішення Європейського суду з прав людини та рішення Конституційного Суду України

Мета дослідження – аналіз особливостей захисту виборчих прав громадян у виборчому процесі до 24 лютого 2022 року, під час дії воєнного стану на території України та післявоєнний період. Методика. Методологічною основою дослідження є філософсько-правові засади пізнання соціальних явищ, зокрема тих, що стосуються охорони та захисту прав осіб (громадян України) у виборчому процесі. Зокрема, застосовано діалектичний, системно-структурний, нормативно-логічний, соціологічний, порівняльно-правовий методи пізнання. За результатами проведеного дослідження запропоновано удосконалення норм виборчого законодавства України. Результати. У статті проаналізовано законодавче регулювання виборчих процесів в аспекті дотримання принципу юридичної визначеності, як одного з елементів принципу верховенства права. Запропоновано авторську класифікацію постанов Центральної виборчої комісії, прийнятих у період дії на всій території України воєнного стану. Здійснено науково-практичний аналіз поняття «принцип юридичної визначеності». Досліджено практику Європейського Суду з прав людини та практику Конституційного Суду України в частині розкриття змісту принципу верховенства права та його дії у виборчому законодавстві. Доведено, що механізм забезпечення виборчих прав у післявоєнний період потребує наукового обговорення та законодавчого врегулювання. Висвітлено практику Центральної виборчої комісії в частині застосування принципу верховенства права у захисті виборчих прав громадян. Наукова новизна. Це перше наукове дослідження захисту виборчих прав, обтяжених дію правового режиму воєнного стану на території України. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані в подальших наукових статтях, в навчальному процесі, а також суб’єктами законодавчої ініціативи.

Ключові слова: виборче законодавство, постанови Центральної виборчої комісії, принцип верховенства права, якість закону, демократія.

Список використаних джерел

1. Смокович М. І. Принцип правової визначеності в адміністративному судочинстві: окремі теоретичні засади та практичне застосування. Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. пр. Одеса: Гельветика, 2020. Вип. 88. С. 116-127.

2. Офіційний Вебсайт Центральної виборчої комісії. URL: https://cvk.gov.ua

3.           Берназюк Я. О. Особливості застосування критерію «якість закону» під час вирішення публічно-правових спорів. Право і суспільство. 2020. № 5. С. 6-14.

4.           Правова визначеність є одним із найважливіших елементів принципу верховенства права, переконані судді Верховного Суду. Верховний Суд. 01 липня 2021. URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1145556/

5.           Кармаза О.О. Захист спадкових прав громадян в умовах дії воєнного стану: проблемні питання та шляхи їх вирішення. Реалізація та захист цивільних прав в умовах воєнного стану. Матвєєвські цивілістичні читання: Матеріали міжн. наук.-практ. конф. (Київ, 14 жовт. 2022 р.). Відп. ред. В. В. Цюра. К. 2022. С. 66-69.

6.           Головатий С. Мірило правовладдя. Коментар. Глосарій. Rule of Law Checklist. Київ: ВАІТЕ, 2017. 163 с.

7.           Доповідь Венеціанської комісії № 512/2009 «Верховенство права». Право України. 2011. № 10. С. 168-184.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького