Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Без категорії

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.46-51 Зварич Р. В., Каленюк О. М. Сучасна концепція національної держави

Зварич Р. В., Каленюк О. М. Сучасна концепція національної держави

Мета. Мета роботи полягає у визначенні сучасного розуміння теоретико-правової концепції національної держави. Методика. При проведенні дослідження використано наступні теоретичні методи наукового пізнання: метод наукового аналізу; системно-структурний; історико-правовий; аксіологічний; порівняльно-правовий; формально-юридичний та метод узагальнення. Результати. В науковій статті на підставі аналізу актуальних джерел літератури з визначеної проблематики висвітлено процес формування та функціонування сучасної концепції національної держави. Зокрема, обґрунтовано, що сучасні вітчизняні та зарубіжні концепції розвитку національних держав базуються на двох реально існуючих вимірах: національному та наднаціональному. Процес глобалізації в сучасних умовах створює нові форми управління та створює нові підходи до визначення державного суверенітету, але держави як і раніше є основним суб’єктом міжнародно-правових відносин, оскільки створення та функціонування таких суб’єктів, як транснаціональних корпорацій і міжнародних організацій визначається рішеннями держав. Наукова новизна. За результатами дослідження встановлено, що національна держава є політичною організацію суспільства, яка є найвищою цінністю сучасної цивілізації, новітня концепція якої спираються на минуле, сучасне і майбутнє, в її основі закладені ідеї і цінності культурної, духовної, історичної, територіальної однорідності та єдиний рівень економічного розвитку. На сучасному етапі розвитку людської цивілізації національна держава виступає взірцем та еталоном сучасної держави, забезпечуючи розвиток та закріплення демократичних засад суспільства. Стратегічною метою сучасної концепції національної держави на міжнародному рівні має бути національно – державний інтерес, як основний засіб реалізації зовнішньої політики, при цьому, як свідчить сучасна реальність, в першу чергу у військо-оборонній сфері. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути корисні для подальших загальнотеоретичних і прикладних досліджень сучасних проблем формування та функціонування теоретико-правової концепції національної держави.

Ключові слова: національна держава, нація, етнос, народ, національний суверенітет, глобалізація, інтеграція.

Список використаних джерел

  1. Войтович Радмила. Місце, роль та функції національної держави в контексті сучасних глобалізаційних процесів. Вісник Нац. Акад. державного управління при Презид. України. 2004. № 2. С. 70-81.
  2. Націоналізм: Антологія.2-ге вид. / Упоряд. О. Проценко, В. Лісовий. К.: Смолоскип, 2006. xliv + 684 с. («Політичні ідеології).
  3. Національна держава: національний і наднаціональний виміри / За ред. Ю. Римаренка. Київ. Донецьк, 1998. 256 с.
  4. Політика європейської інтеграції: Навчальний посібник / Під. ред. д.ф.н., проф. В.Г. Воронкової. Київ: ВД «Прфесіонал», 2007. 512с.
  5. Політологія. Кн. Перша: Політика і суспільство. Кн. друга : Держава і суспільство / А. Колодій, В. Харченко, Л. Климанська, Я. Космина. Київ: Ельга –Н , Ніка – Центр, 2000. 584 с.
  6. Токар Л. Національна держава – мета і покликання. Віче. 2006. № 3,4. С. 40-42.
  7. Римаренко Ю.І., Шкляр Л.Є., Римаренко С.Ю. Етнодержавознавство. Теоретико-методологічні засади. Київ: Ін-т. держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. 2001. 264 с.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького