Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.135-139 Вітовська І. В. Управлінська діяльність в галузі охорони довкілля

Вітовська І. В. Управлінська діяльність в галузі охорони довкілля

Мета. Метою даної статті є розгляд основних елементів управління в галузі охорони довкілля та аналіз наукових підходів щодо поняття та значення управління у сфері використання природних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища. Методика. Методика визначена сукупністю аналізу нормативних та теоретичних підходів щодо управлінської діяльності в галузі охорони довкілля, відповідно зроблені висновки і пропозиції. Під час дослідження використовувалися такі методи наукового пізнання як логіко-семантичний, порівняльно-правовий та метод правового аналізу. Логіко-семантичний використовувався для визначення та поглиблення понятійного апарату “управління”. Порівняльно-правовий та метод правового аналізу застосовувався при аналізі поглядів науковців та положення нормативно-правових актів щодо даного питання. Результати. В процесі роботиконстатовано, що на сьогодні існує ряд проблем в узгодженості усіх учасників управлінської діяльності в галузі охорони довкілля та природокористування (можемо спостерігати нелегальне видобування корисних копалин, нецільове використання земель, неадекватні техногенні навантаження). Наукова новизна. В результаті дослідження встановлено, що вдосконалення правових основ управління повинно бути спрямоване на узгодження координаційних і контрольних функцій всіх органів, що здійснюють управлінські функції щодо посилення контролю за дотриманням екологічного законодавства, реалізації екологічної політики держави, захисту екологічних прав суб’єктів користування. Практична значимість. Практична значимість полягає в тому що викладені в статті положення можуть бути використані при вдосконаленні правових основ управління, при подальших дослідженнях даного питання.

Ключові слова: управління, функції управління, охорона навколишнього природного середовища, природокористування.

Список використаних джерел

1. Голосніченко І.П. Адміністративне право України: основні категорії і поняття: навч. посіб./ Міжрегіональна Академія Управління персоналом. Київ: МАУП, 1998. 52с.

2. Коваль Л.В. Адміністративне право: курс лекцій для студ. юрид. вузів та факультетів. Київ: Вентурі, 1998. 208 с.

3. Малиновський В.Я. Державне управління: навч. посіб./ Волинський держ. Університет ім. Л.Українки. Луцьк: Вежа, 2000. 558с.

4. Екологічне право України: підручник для студ. юридичних спеціальностей / за ред. А.П. Гетьмана, В.К.Попова. Харків: Право, 2001. 478 с.

5. Державне управління: теорія і практика / за ред. В.Б.Авер’янова. Київ: Юрінком Інтер, 1998. 432 с.

6. Конституція України: станом на 1 верес. 2016р.: відповідає офіц. тексту. Харків: Право, 2016. 82с.

7. Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 26.06.91р. № 1268-XII. Дата оновлення: 10.07.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1264-12#Text

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького