Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.197-205 Коваленко Т. О., Бакшеєв О. С. Проблеми та перспективи законодавчого регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні

Коваленко Т. О., Бакшеєв О. С. Проблеми та перспективи законодавчого регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні

Мета: метою статтіє проведення аналізу стану законодавчого регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану, виявлення юридичних дефектів зазначеного законодавчого регулювання та обґрунтування шляхів удосконалення земельного законодавства, спрямованого на регулювання ринку сільськогосподарських земель, у повоєнний період. Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу та формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались такі методи наукового пізнання як: порівняльно-правовий, системно-структурний, аналізу та синтезу, а також історичний метод. Результати. В процесі дослідження обґрунтовано, що у повоєнний період необхідно розробити спеціальні правові механізми: а) набуття іноземцями права власності на землі сільськогосподарського призначення із певними обмеженнями щодо суб’єктно-об’єктного складу та на основі досвіду країн ЄС; б) фіксації шкоди, завданої земельним ресурсам військовою агресією росії проти України, її відшкодування, а також відновлення земель сільськогосподарського призначення, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії російської федерації; в) забезпечення правового режиму земельних ділянок, сформованих у період дії воєнного стану; г) завершення реформи децентралізації у сфері земельних відносин, яка в умовах воєнного стану призупинена. Наукова новизна. В процесі аналізу правового регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану обґрунтовано основні напрямки удосконалення земельного законодавства, спрямованого на регулювання ринку сільськогосподарських земель в Україні у повоєнний період, зокрема щодо суб’єктно-об’єктного складу права власності на землю як основне національне багатство. Практична значимість. Результати дослідження може бути використано у науково-дослідній сфері – для подальшої розробки проблем законодавчого регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні, а також у правозастосовній та правотворчій роботі – при підготовці проектів нормативно-правових актів, спрямованих на удосконалення законодавчого регулювання ринку сільськогосподарських земель.

Ключові слова: воєнний стан, земельна реформа, земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, охорона земель, реформа децентралізації, ринок земель.

Список використаних джерел

1. Держгеокадастр підбив підсумки 100 днів після відкриття ринку земель в Україні. URL: https://land.gov.ua/derzhheokadastr-pidbyv-pidsumky-100-dniv-pislia-vidkryttia-rynku-zemel-v-ukraini/ (дата звернення 03.01.2023).

2. Особливості отримання доступу до Єдиних та Державних реєстрів в умовах воєнного стану. URL: https://nais.gov.ua/article/osoblivosti-otrimannya-dostupu-do-edinih-ta-derjavnih-reestriv-v-umovah-voennogo-stanu (дата звернення 24.01.2023).

3. В Україні завершена посівна кампанія 2022. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/v-ukrayini-zavershena-posivna-kampaniya-2022 (дата звернення 15.02.2023)

4. Гоштинар С. Л. Зарубіжний досвід регулювання ринку землі та можливості його адаптації в Україні при розгляді питання про скасування мораторію на продаж землі. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 3. URL: http://lsej.org.ua/3_2020/44.pdf (дата звернення 27.01.2023).

5. Війна в Україні знищує ґрунти – як врятувати мертві землі. URL: https://superagronom.com/blog/925-viyna-v-ukrayini-znischuye-grunti–yak-vryatuvati-mertvi-zemli (дата звернення 28.01.2023).

6. Експерти та агровиробники обговорили, як безпечно та ефективно розміновувати поля. URL: https://minagro.gov.ua/news/eksperti-ta-agrovirobniki-obgovorili-yak-bezpechno-ta-efektivno-rozminovuvati-polya (дата звернення 15.02.2023).

7. Кулинич П. Ф. Правові проблеми відновлення земель, порушених внаслідок російської агресії проти України. Еколого-правова безпека суверенної держави в умовах воєнного стану: матеріали наук.-практ. онлайн-конференції (Харків, 8 груд. 2022 р.) / за заг. ред. А. П. Гетьмана. Харків: Право, 2022. С. 108-113.

8. Практичний посібник з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність. Видання друге. 2020. URL: https://decentralization.gov.ua/uploads/library/file/664/posibnyk2amu_zemlyaweb.pdf (дата звернення 17.01.2023).

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького