Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 2

Павлюк О.В. ПОНЯТТЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ НА ЗЕМЛЮ ІНОЗЕМНИХ ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ

Павлюк О.В. ПОНЯТТЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ НА ЗЕМЛЮ ІНОЗЕМНИХ ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ

https://doi.org/10.33098/2078-6670.2023.15.27.2.167-174

Мета: метою статтіє проведення аналізу особливостей обмеження прав на землю іноземних фізичних осіб, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб за законодавством України, а також формулювання на цій основі визначення зазначеного терміну для удосконалення земельно-правової термінології. Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу, а також формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: аналізу та синтезу, системно-структурний, порівняльно-правовий, а також історико-правовий методи. Результати. У процесі дослідження визначено зміст терміну «обмеження прав на землю» іноземних фізичних та юридичних осіб в Україні, який полягає у встановленні певних заборон, що визначають межі можливої поведінки та призводять до звуження обсягу земельних повноважень зазначених суб’єктів у процесі набуття і реалізації ними права власності на земельні ділянки та права землекористування, що ускладнює або унеможливлює набуття чи реалізацію їх земельних прав. Термін «обмеження прав на землю»  варто відмежувати від терміну «обтяження прав на землю» іноземних фізичних та юридичних осіб в Україні, які полягають у покладенні додаткових обов’язків на іноземних суб’єктів у процесі здійснення ними прав на землю, що ускладнює реалізацію їх земельних прав.  Наукова новизна. В процесі проведеного аналізу доведено, що обмеження прав на землю іноземних фізичних осіб, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб встановлюються в тому ж обсягу та порядку, як для громадян України та юридичних осіб України. Крім цього, додаткові обмеження земельних прав іноземних суб’єктів можуть встановлюватись приписами ЗК України, інших земельних законів з мотивів забезпечення національної безпеки, збереження землі як основного національного багатства України, забезпечення першочергового доступу до прав на землю громадян України та юридичних осіб України. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані у науково-дослідній сфері – для подальшої розробки проблем законодавчого регулювання обмеження прав на землю іноземних фізичних осіб, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб за законодавством України,, а також у нормотворчій роботі – при підготовці проектів нормативно-правових актів, спрямованих на удосконалення законодавчого регулювання правового становища іноземних фізичних осіб, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб як суб’єктів земельних правовідносин.

Ключові слова: земельні правовідносини; іноземці; іноземні юридичні особи; права на землю; право власності на землю; право землекористування; суб’єкти земельних правовідносин; обмеження прав на землю; обтяження прав на землю; особи без громадянства.

Список використаних джерел

1. Костяшкін І. О. Соціальна функція власності на землю у правовій доктрині. Університетські наукові записки. 2014. № 1. С. 91-98.

2. Носік В. В. Межі здійснення права власності на землю: теорія і практика. Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Серия «Юрид. науки». Т. 25 (64). 2012. № 1. С. 141–150.

3. Земельне право України: підручник / за ред. М.В. Шульги. К.: Юрінком Інтер, 2004. 368 с.

4. Мироненко І. В. Зміст та межі здійснення права приватної власності на землю в Україні: монографія. Івано-Франківськ: Супрун В. П., 2012. 190 с.

5. Земельне право: підручник. 3-тє вид., доп. і перероб.; за ред. М. В. Шульги. Харків: Юрайт, 2023. 592 с.

6. Каракаш И.И. Право собственности на землю и право землепользования в Украине: научно-практ. пособие.  К.: Истина, 2004. 216 с.

7. Бусуйок Д.В. Обмеження прав на землю за законодавством України: Монографія. К.: Юрид. думка, 2006. 144 с.

8. Тоцька К. М. Обмеження права власності на земельну ділянку: цивільно-правовий аспект: дис. … канд. юрид. наук : 12.00.03. Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. Харків, 2015. 226 с.

9. Красногор О. В. Щодо природи обтяжень нерухомого майна. Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. 2011. № 1. С. 302-309.

10. Безсмертна Н. Обмеження та обтяження права власності в законодавстві України. Право України. 2005. № 1. С. 103-105.

11. Савчак (Пересоляк) В. В. Обтяження прав на землю: стані дослідженості та необхідність додаткового нормативного врегулювання. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Право. 2011. Вип. 16. С. 227-231.

12. Мироненко І. В. Види обмежень права власності на землю. Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України. 2008. Вип. 20. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/apvchzu/2008_20/index.html (дата звернення 22.03.2023).

13. Бусуйок Д. В. Правове регулювання обмежень прав на землю в Україні: автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.06 / НАН України. Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. К., 2005. 20 с.

14. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970-1980). URL: http://sum.in.ua/s/obmezhuvaty (дата звернення 02.05.2023).

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького