Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 16 (28)

Луцький Р. П. Верховенство права та правопорядок в країнах Європейського союзу

Луцький Р. П. Верховенство права та правопорядок в країнах Європейського союзу

https://doi.org/10.33098/2078-6670.2023.16.28.41-47

Мета. Стаття присвячена аналізу правової природи,  змісту верховенства права як принципу, а також правового явища та концептуального підходу до сучасних прав людини. Вона вивчає зарубіжний досвід імплементації норм верховенства права в національне законодавство. Визначено роль міжнародних організацій у забезпеченні верховенства права. Зазначено, що верховенство права – універсальний принцип. Необхідність загального забезпечення та дотримання верховенства права і на національному, і на міжнародному рівні визнана всіма державами-членами ООН, адже верховенство права – це одна з базових цінностей, що поділяються Європейським Союзом та його членами. Наріжні проблеми верховенства права, виражені в реалізації його основних принципів, є актуальним предметом багатостороннього суспільного дискурсу: від їх розв’язання залежить і майбутнє країни, і її роль у процесі сучасного розвитку світопорядку та умов його глобалізації. Методика. Задля досягнення поставленої мети проводився комплексний аналіз наявної інформації стосовно аналізованої проблеми і сформували на їхній основі висновки та пропозиції. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання:діалектичний, системно-структурний, термінологічний, системно-функціональний, історичний, нормативно-догматичний, метод узагальнення. Результати. У результаті проведених досліджень встановлено, що поняття верховенство права створює платформу, основу для об’єднання всіх галузей права, особливо з урахуванням того, що різні галузі нашого права складаються роз’єднано. Конституційне закріплення норми про правову державу, принцип верховенства права визначають сферу діяльності всіх гілок державної влади та методи їх діяльності. Держава не повинна виходити за кордон правового поля, перейшовши які, правова держава перетворюється на свій антипод. Держава не може використовувати у своїй діяльності методи, що суперечать принципам верховенства права та правової держави. Наукова новизна. Встановлено, що принцип верховенства права є фактично єдиним ефективним засобом забезпечення непорушності демократії, а також однією з її основних ознак, а її забезпечення та контроль – гарантією забезпечення прав людини тією мірою, якою створюються гідні умови проживання кожної людини. Практична значимість. В результаті аналізу доведено, що простого формування досконалої системи законодавства, яка закріплює основні права і свободи людини та визначає ефективну законодавчу процедуру, ще недостатньо для побудови демократичного суспільства  в нашій державі. Нам необхідно не тільки закріпити принцип верховенства права в Конституції, але й реалізовувати його в повсякденній діяльності.

Ключові слова: право, позитивне право, природнє право,  верховенство права, права людини, правова держава, соціальна держава, правопорядок.

Список використаних джерел

1. Головатий С. П. «Верховенство закону» versus «Верховенство права»: філологічна помилка, професійна недбалість чи науковий догматизм? Вісник Академії правових наук України. 2003. № 2 (33). С. 96–113.

2. Головатий С. П. Верховенство права: монографія: у 3 кн. Київ: Фенікс, 2006. 182 с.

3. Конституція України: Закон від 28.06.1996 № 254к/96-ВР. База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96%D0%B2%D1%80#Text.

4. Козюбра М. І. Верховенство права – основоположний принцип правової і політичної систем України. Правова система України: історія, стан та перспективи: у 5 т. Xарків, 2008. 365 с.

5. Малишев Б.В. Загальна декларація прав людини 1948 р. та сучасне праворозуміння. URL: http://www.vru.gov.ua/content/article/visnik11_14.pdf.

6. Погребняк С.П. Історичні витоки верховенства права. Державне будівництво та місцеве самоврядування. 2008. № 15. С. 3–13.

7. Пухтецька А. Принцип верховенства права: сучасні європейські доктрини як орієнтир для реформування національного законодавства. Вісник Національної академії наук України. 2010. № 3. С. 36.

8. Принцип верховенства права: проблеми теорії та практики: монографія: у 2 кн. Кн. 1: Верховенство права, як принцип правової системи: проблеми теорії / відп. ред. Н. М. Оніщенко; ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (голова) та ін. Київ: Юрид. думка, 2008. 344 с.

9. Шаповал В. Верховенство закону як принцип Конституції України. Право України. 1999. № 1. С. 5-6.

10. Brian Z. Tamanaha, On the Rule of Law – History, Politics, Theory (2004) Chapter 9.

11. Universal Declaration of Human Rights. Documents of the United Nations. URL: https:// www.un.org/en/universal-declaration-humanrights/index.html (viewed on 24.04.2023).

12. Hurd J. The international rule of law and the domestic analog. Global constitutionalisn. Cambridge, 2015. Vol. 4, No. 3. P. 365-395.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького