Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 16 (28)

Шатіло В. А. Конституційне право громадян на підприємницьку діяльність: сутність та значення

Шатіло В. А. Конституційне право громадян на підприємницьку діяльність: сутність та значення

https://doi.org/10.33098/2078-6670.2023.16.28.57-63

Мета. Метою статті єздійснення характеристики конституційного права громадян на підприємницьку діяльність як економічної свободи (функціонально-телеологічна характеристика), розкриття його сутності та значення. Методика охоплює загальнонауковий діалектичний метод, а також інші методи наукового пізнання: функціональний, системно- структурний  та логіко-нормативний. Результати. Встановлено, що право на підприємницьку діяльність виконує функцію інституціоналізації та характеризує економічну діяльність індивіда як прояв його особистої свободи у сфері економічної діяльності, який обмежується лише законодавством в інтересах суспільства, в тому числі з метою підтримання економічної конкуренції як системного чинника функціонування ринкової економіки. Констатовано доцільність  закріпити у Конституції України модель правового регулювання економічної системи, яка має визначити основні вимоги до управління економікою, ухвалення законів і засад відповідальності за ухвалення неефективних рішень. Наукова новизна. В результаті дослідження здійснено функціонально-телеологічну характеристику конституційного права громадян на підприємницьку діяльність, яке становить економічну свободу, складову механізму ринкової економіки, що ґрунтується на таких принципах як особистий вибір, добровільний обмін, свобода виходу на ринки та конкуренцію, безпека особи та приватна власність, тобто на засадах помірного регулювання економіки державою. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані у навчальній, правотворчій та правозастосовній діяльності в ході вироблення державної економічної політики.

Ключові слова: право на підприємницьку діяльність, свобода підприємництва, економічна свобода, конкуренція, нормативне забезпечення, ринкові відносини, економічне відновлення

Список використаних джерел

1. Правове регулювання економічної системи: інституції, правила, процедури : монографія / за ред. проф. М. В. Савчина. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2021. 830 с.

2. Батанов О. В. Економічний конституціоналізм в Україні у контексті європейського досвіду: пошук оптимальної моделі. Конституційно-правове будівництво на зламі епох: пошуки оптимальних моделей: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Ужгород, 30 червня 2023 р. Ужгород: Ужгородський національний університет, 2023. С. 12–33.

3. Батанов О. В. Феномен економічного конституціоналізму у доктрині та практиці сучасного конституційного права. Конституція України в період війни та післявоєнного відновлення: матеріали Міжнародної наукової конференції з нагоди Дня Конституції України (23 червня 2023 року): ел. збірник. Київ: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023. С. 15–19.

4. Іванова Р. Ю. Конституційна економіка як механізм організації правової демократичної держави: монографія. Київ: Ін Юре, 2017. 184 с.

5. Лощихін О. М. Конституційна економіка та економічні функції сучасної держави в умовах глобалізації: концептуальний аспект. Fundamental and Applied Researches in Practice of Leading Scientific Schools. 2018. № 26(2). С. 239–246.

6. Савчин М. В. Конституційний лад України та економічний конституціоналізм. Часопис Київського університету права. 2010. № 4. С. 96–100.

7. Батанов О. В. Розвиток Конституції України та повоєнне економічне відновлення України: ідеї, принципи, інструментарій. Відновлення та розвиток України: ідеї, правові засади, інструментарій: матеріали міжнар. круглого столу, м. Ужгород, 26 грудня 2022 р. Ужгород: УЖНУ, 2022. С. 12–34.

8. Конституція України. Науково-практичний коментар / редкол.: В. Я. Тацій (голова редкол.), О. В. Петришин (відп. секретар), Ю. Г. Барабаш та ін. ; Нац. акад. прав. наук України.  2-ге вид., переробл. і допов. Х. : Право, 2011. 1128 с.

9. Як найефективніше відбудувати країну? Світ. Всеукраїнська газета для науковців та освітян. 2023. № 17–18 (1245–1246). С. 5–6.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького