Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск журналу № 10(22)

DOI: 10.33098/2078-6670.10.22.154-163 Криховецький І. З., Косьмій М. М., Луцький Р. П., Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ОЗДОРОВЧОГО ТА ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Криховецький І. З., Косьмій М. М., Луцький Р. П., Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ОЗДОРОВЧОГО ТА ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Мета. Метою дослідження є проаналізувати основи чинного законодавства в сфері функціонування виробництва продукції лікувально-профілактичного призначення із місцевих сировинних ресурсів та визначити правові механізми удосконалення засадничих основ позитивного права в практичній площині виробничого процесу. Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного практичного, науково-теоретичного, практично-прикладного матеріалу та формування відповідних висновків і пропозицій. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: діалектичний, системно-структурний, термінологічний, системно-функціональний, історичний, нормативно-догматичний, метод узагальнення. Результати. В процесі дослідження висвітлено оздоровчі і лікувально-профілактичні властивості фруктово-ягідних і овочевих порошків(концентратів), що виготовляються по розроблених науковцями Університету Короля Данила в творчій співдружності з вченими Національного медичного університету сучасних, інноваційних, універсальних, безвідходних технологіях і успішно впроваджених ФГ «Агротехнології» в с. Олеша Тлумацького району.  Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, що автори систематизували та узагальнили рівні правового регулювання у сфері виробництва і реалізації продукції лікувально-профілактичного призначення і її використання для зміцнення імунної системи населення і ефективнішої боротьби з вірусами. Практична значимість. Результати досліджень можуть бути використані в правотворчій і правозастосовній діяльності з питань виробництва і реалізації продукції оздоровчого і лікувально-профілактичного призначення.

Ключові слова: правове регулювання, стандарти, сертифікація, позитивне право, аграрне право, природоресурсне право, флористичне право, екологічне право, вітаміни, мікроелементи, лікувальна профілактика, імуностимулювання.

References

1.         Botsiurko, V.I., Kasiianchuk, V.D. (2020). Likuvalno-ozdorovchi produkty z topinambura i yikh vykorystannia v medychnii praktytsi. [Medicinal and health products from Jerusalem artichoke and their use in medical practice]. Halytskyi medychnyi visnyk. Arkhiv klinichnoi medytsyny, 2, 20-22. (in Ukrainian)

2.         Gippokrat. (2001). Etika i obschaya meditsina [per. s drevnegrech. V.I. Rudneva]. [Ethics and general medicine]. SPb.: Azbuka. (in Russian)

3.         Kasiianchuk, V.D. (2018). Novi tekhnolohii vyrobnytstva produktsii likuvalno-profilaktychnoho pryznachennia [New technologies for the production of therapeutic and prophylactic products]. Zastosuvannia tekhnolohii, shcho zakhyshchaiut zdorovia ta zhyttia liudyny (na prykladi m.Lvova): II Mizhnarodna konferentsiia (30-31 travnia 2018 r.). URL: http://urbanhealth.com.ua (in Ukrainian)

4.         Kasiianchuk, V.D., Ivashkiv, T.S. (2014). Ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia ta pererobky chornoplidnoi horobyny. [Economic efficiency of cultivation and processing of Aronia]. Naukovo-informatsiinyi visnyk Ivano-Frankivskoho universytetu prava imeni Korolia Danyla Halytskoho. Pravo. Ekonomika,9, 312-316. (in Ukrainian)

5.         Kasiianchuk, V.D. (2014). Sukhyi produkt topinambura-efektyvnyi napivfabrykat dlia vyrobnytstva produktsii likuvalno-profilaktychnoho pryznachennia. [Dry Jerusalem artichoke product is an effective semi-finished product for the production of therapeutic and prophylactic products]. Halytskyi likarskyi visnyk, 21, Vol. 3, 103-104. (in Ukrainian)

6.         Kasiianchuk, V.D., Kovach, M.M. Kasiianchuk, M.V. (2013). Perspektyvy vykorystannia dykoroslykh plodiv, yahid i hrybiv v umovakh Prykarpattia dlia vyhotovlennia produktsii likuvalno-profilaktychnoho pryznachennia. [The perspective of using of wild fruits, berries and mushrooms in the Precarpathian region for the medical and prophylactic purpose]. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy, 23. 7, 151-156. (in Ukrainian)

7.         Kasiianchuk, V.D., Kasiianchuk, M.V., Kovach, M.M. (2013). Chornytsia-efektyvna likuvalno-profilaktychna syrovyna. [Blueberries as Highly-Effective Medicinal and Prophylactic Raw Materials]. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy, 24.6, 40-44. (in Ukrainian)

8.         Kasiianchuk, V.D. Kasiianchuk, M.V. (2013). Malyna yak tsinna prodovolcha i likarska kultura. [Raspberries as a valuable food and medicinal crop]. Ahroinkom, 10-12, 8-9. (in Ukrainian)

9.         Knysh, V.V., Kasiianchuk, V.D. et all. (2017). Pravove zabezpechennia orhanizatsii vyroshchuvannia, pererobky ta vykorystannia topinambura [Legal support for the organization of cultivation, processing and use of Jerusalem artichokes]. Naukovo-informatsiinyi visnyk Ivano-Frankivskoho universytetu prava imeni Korolia Danyla Halytskoho. Zhurnal. Seriia Pravo, 4(16), 118-123. (in Ukrainian)

10.       Osipchuk, N.V., Domaretskyi, V.A., Meletiev, A.Ie. (2001). Udoskonalennia tekhnolohii napoiv i produktiv profilaktychnoho pryznachennia iz chornoplidnoi horobyny [Improving the technology of beverages and preventive products from chokeberry]. Naukovi pratsi UDUKhT, 10, 12-13. (in Ukrainian)

11.        Kasiianchuk, V. D., Kasiianchuk, M. V.  A method of producing powdered fruit and berry, vegetable and mushroom semi-finished products and / or dry products.  Utility model patent № 95646. Registered in the state register of utility model patents of Ukraine on December 25, 2014. (in Ukrainian)

12.       Kasiianchuk, V. D.,  Voloshyniuk, I. M., Dovbenk,o M. V., et al. The method of obtaining a dry product of Jerusalem artichoke.  Utility model patent №103305, registered in the state register of utility model patents of Ukraine on December 10, 2015. (in Ukrainian)

13.       Knysh, V. V., Kasiianchuk, V. D., Botsiurko, V. I., Kosmii, M. M., Krykhovetskyi, I. Z., Kasiianchuk, M. V. (2016). Pravove zabezpechennia orhanizatsii vyrobnytstva produktsii likuvalno-profilaktychnoho pryznachennia [Legal support of the organization of production of medical and preventive products]. Naukovo-informatsiinyi visnyk Ivano-Frankivskoho universytetu prava imeni korolia Danyla Halytskoho, 2 (14), 178-182. (in Ukrainian)

14. On flora: Law of Ukraine (1999, April 9). Retrieved from: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/591-14 (in Ukrainian)

15. On medicines: Law of Ukraine (1996, April 4). Retrieved from: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/123/96-vr. (in Ukrainian)

16. On the production and circulation of organic agricultural products and raw materials: Law of Ukraine (1996, April 4). Retrieved from: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/425-18. (in Ukrainian)

17. On the quality and safety of food and food raw materials: Law of Ukraine (1997, December 24). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15#Text (in Ukrainian)

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького