Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Без категорії

DOI: 10.33098/2078-6670.2021.12.24.154-161 Суббот А. І., Корнєєв Ю. В. Роль державних органів по забезпеченню діяльності управління охороною, використанням та відтворенням лісів

Суббот А. І., Корнєєв Ю. В. Роль державних органів по забезпеченню діяльності управління охороною, використанням та відтворенням лісів

Мета. Метою зазначеної статті є встановити роль державного регулювання та управління у сфері лісових відносин  з ціллю забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. Визначити повноваження державних органів за допомогою яких держава здійснює управління лісовими ресурсами. Визначити функції управління  лісовими ресурсами. Здійснити аналіз основних завдань державного регулювання та управління у сфері лісових відносин. Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу та формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: термінологічний, логіко-семантичний, функціональний, системно-структурний, логіко-нормативний. Результати. В результаті проведеного дослідження встановлено, що в нашій країні дуже розгалужена система контролю державних органів за діяльністю в лісовій галузі. Але ефективність її низька, тому що масово здійснюються незаконні вирубки лісу, а органи які мають за цим слідкувати начебто нічого не помічають, або чиновники від яких залежить вирішення того чи іншого питання вирішують їх на свою користь, а не на користь держави. Такі випадки є непоодинокі – в більшості своїй масові. Тому нам треба змінювати і удосконалювати цю систему контролю – інакше можемо залитись без лісів. Це в свою чергу впливає на екологічне довкілля громадян та їх життя і здоров’я. Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, що система державного управління лісовими ресурсами є неефективною і потребує удосконалення. Практична значимість. Результати дослідження може бути використано у правотворчій та правозастосовній діяльності під час реалізації заходів охорони, використання та відтворення лісів.

Ключові слова: лісові ресурси, державне управління, охорона лісів, використання лісових ресурсів, раціональне використання лісів, охорона лісів, відтворення лісів.

References

  1. von Maydell H.-J. Role of the Government in Forest Management – German Experience … P. 183 – 187. (in Englisg)

  2. Popov, V.K., Hetman, A.P. (2001). Ekolohichne pravo Ukrainy [Environmental law of Ukraine]. Kharkiv: Right. 480 p. (in Ukrainian)

  3. Forest Code of Ukraine: as of 08.08.2021 № 3852-XII. Vidomosti Verkhovnoyi Rady  Ukrayiny. 1994. №17, p. 100. (in Ukrainian)

  4. Schmithuesen Franz. Tenure and Joint Resource Management Systems…  P. 35 – 36. (in Englisg)

  5. Vakulyuk, P. G. (2000). Narysy z istorii lisiv Ukrainy [Essays on the history of forests of Ukraine].  Fastiv: Polyphast, p. 352. (in Ukrainian)

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького