Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск журналу № 9(21)

DOI: 10.33098/2078-6670.2020.9.21.96-102 Громко В. Я. Адвокатський запит як процесуальний документ в судовому процесі

Громко В. Я. Адвокатський запит як процесуальний документ в судовому процесі

Мета: Метою цієї статті, є бажання донести до юридичної спільноти, а також  до осіб, які повязані із законотворчим процесом в державі, необхідність внесення змін до чинного законодавства України, в контексті розвантаження судової системи, шляхом надання такому процесуальному документу, як адвокатський запит, більш важливого статусу та встановлення більш суворої відповідальності за не надання, або не повне, чи не належне надання відповіді на такий запит. Методика: Методика включає аналіз наявного науково-теоретичного матеріалу, законодавчої бази, в частині, що стосується процесуальних документів суду, адвокатури та інших правоохоронних органів та, а також власного практичного досвіду. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: термінологічний, логіко-семантичний, системно-структурний, логіко-нормативний, порівняльний, та інші. Результати: В процесі проведеного дослідження визначено, що наявна реальна практична проблема, пов’язана із отримання інформації адвокатами в процесі здійснення ними своєї адвокатської діяльності, а також випливаючі із неї інші проблемні питання, пов’язані, в тому числі, із економією часу суду.

Запропоновано, як альтернативу, шлях виправлення та врегулювання питань пов’язаних із цією проблематикою.       Наукова новизна: Наукова новизна, полягає в запропонуванні юридичній спільноті, принципово іншого підходу до розуміння значимості та важливості такого адвокатського інструменту, як адвокатський запит.           Практична значимість: Результати дослідження можуть бути використані в процесі внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також до процесуальних кодексів України.Ключові слова: адвокат, захисник, суд, адвокатський запит, відповідальність.

References

 1. On Access to Public Information: The Law of Ukraine № 2939-VI (2011, January13). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2939-17 (in Ukrainian)

 2. On Information: The Law of Ukraine№ 2658-XII (1992, October 2). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12 (in Ukrainian)

 3. On protection of personal data: Law of Ukraine (2010, June 1). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17 (in Ukrainian)

 4. Chebanenko, A.M. (2003). Zapyt u spravi – vazhlyva skladova chastyna diialnosti advokata [Inquiry into the case is an important part of the lawyer’s activity]. Lawyer, 3, 24-25. (in Ukrainian)

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького