Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск журналу № 5(17)

Луцький М. І. Правові засади реалізації ідеї соборності (до 100 річчя з моменту створення ЗУНР)

Луцький М. І. Правові засади реалізації ідеї соборності (до 100 річчя з моменту створення ЗУНР)

У статті основна увага зосереджена на дослідженні етапів юридичного оформлення Акту злуки УНР та ЗУНР, зокрема, виділено три етапи, яким дається детальна характеристика в ракурсі дослідження взаємовідносин між УНР та ЗУНР в умовах інтеграційних процесів на українських землях. Розглянуто підготовчий етап, на якому відбулося досягнення попередньої домовленості про об’єднання українських земель в єдину державу. Особливу увагу акцентовано на об’єднавчому етапі, який є центральним в юридичному оформленні Злуки українських земель і під час якого було підписано, оголошено і ратифіковано Акт злуки.

Ключові слова: Акт злуки, УНР, ЗУНР, інтеграційні процеси, етапи злуки УНР та ЗУНР.

Список використаних джерел

1.         Захарченко П. П. Історія держави та права України: навч. посіб. для дист. навч. / П. П. Захарченко. – К. : Університет «Україна», 2005. – 208 с.

2.         Західно-Українська Народна Республіка. Історія України: підручник / За ред. В. Б. Гаріна [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pidruchniki. ws/12550909/istoriya/zahidno-ukrayinska_narodna_respublika.

3.         Книш В. В. Конституційне оформлення об’єднання УНР та ЗУНР: встановлення конституційних повноважень та конституційно-правової відповідальності за державотворчі процеси / В. В. Книш // Університетські наукові записи. Часопис Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького. – 2010. – № 1. – С. 48–55.

4.         Папакіна Т. Універсал Директорії УНР про Злуку з ЗУНР / Т. Папакіна // Унікальний документ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.archives.gov.ua/Publicat/AU/AU_5_2009/164.pdf.

5.         Ухвала Української Національної Ради про злуку Західно-Української Народньої Республіки з Українською Народньою Республікою [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.hainyzhnyk.in.ua/doc2/1919%20(01) %2003%20uhvala%20 pro%20zluku.php.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького