Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.106-111 Шевчук М. Я. Правової традиція та правова культура в системі національно-патріотичного виховання молоді

Шевчук М. Я. Правової традиція та правова культура в системі національно-патріотичного виховання молоді

Мета. Метою нашого дослідження є визначення змісту понять правова традиція та правова культура, а також встановлення їх ролі в процесі національно-патріотичного виховання молоді. Методика. Методологічну основу, наукового пошукування, склала система загальнонаукових, спеціальнонаукових і філософських методів, а також принципів і прийомів наукового пізнання. Результати. Встановлено, що «правова традиція» та «правова культура» це поняття різних змістових рівнів. «Правова традиція» є поняттям більш загальним і системним, адже вона дозволяє зрозуміти спосіб і причини формування правової системи, її еволюції в історичному бутті, особливості реалізації норм права, тощо. Натомість «правова культура» відображає рівень розвитку правової системи на конкретному етапі її розвитку. Можна стверджувати, що «правова культура» формує «правову традицію». Від рівня розвитку «правової традиції» та «правової культури» можна говорити про рівень правосвідомості населення країни, про його правову активність і навіть правову пам’ять. Важливо, що в умовах сьогодення, коли відбувається зростання впливу інформаційного простору, посилюються глобалізаційні виклики, реалізуються різноманітні форми гібридних конфліктів, національно-патріотичне виховання повинно здійснюватися винятково на рівні трансформації правової культури і правової традиції. Наукова новизна. Обґрунтовано тезу, що поняття «правова традиція» і «правова культура» є важливими категоріями праворозуміння і виражають спосіб формування правової системи конкретної держави. Одночасно, ми вважаємо поняття «правова традиція» більш ширшим і таким, що не тільки розкриває історичний досвід у процесі формування і використання права окремими народами, а й вказує вектор розвитку суспільства, відображає рівень його правосприйняття. Стосовно поняття «правова культура» то воно є вужчим і відображає насамперед правосприйняття в конкретних часових рамках. Обидва ці поняття є важливими в контексті реалізації національно-патріотичного виховання. Практична значимість. Досягнуті результати можуть бути використані у процесі подальших теоретико-правових досліджень, підготовці окремих спецкурсів.

Ключові слова: правова традиція, правова культура, правосвідомість, національно-патріотичне виховання, норми права, духовна культура.

Список використаних джерел

1.            Вовк Д. Правова традиція: розуміння у контексті співвідношення з правовою системою і правовою культурою. Вісник академії правових наук України. 2012. Вип. 2. С. 42-52.

2.            Горіна О.Т. Теоретичні аспекти формування духовної культури студентської молоді. URL: http://umo.edu.ua/images/content/nashi_vydanya/metod_upr_osvit/v_2/5.pdf.

3.            Кобко-Одарій В. Правова спадщина та правова традиція – щодо питання співвідношення. Часопис Київського університету права. 2021. Вип. 1. С. 46-50.

4.            Лобода Ю. П. Правова традиція українського народу (Феномен та об’єкт загальнотеоретичного дискурсу). Львів: Світ, 2009. 280 с.

5.            Макеєва О. Правова культура та культура: співвідношення категорій. Держава і право. Юридичні і політичні науки. 2013. Вип. 61. С. 33-38.

6.            Макеєва О. Правова культура як чинник розвитку правової системи. Юридичний вісник. Повітряне і космічне право. 2016. № 4. С. 48-53.

7.            Макеєва О. М. Функції правової культури у сучасному інформаційному просторі. Юридичний вісник. Повітряне і космічне право. 2021. № 1. С. 54-60.

8.            Оборотов Ю. М. Традиції і новації у правовому розвитку: монографія. Одеса : Юрид. л-ра, 2001. 330 с.

9.            Оборотов Ю.М. Правова спадщина та правові традиції як фундамент розвитку права України. Актуальні проблеми держави і права. 2004. Вип. 22. С. 4–9.

10.          Правова культура: загальна характеристика та ознаки. URL: https://osvita.ua/vnz/reports/law/9777/.

11.          Правосвідомість і правова культура як базові чинники державотворчого процесу в Україні : монографія / Л. М. Герасіна, О. Г. Данильян, О. П. Дзьобань. Х.: Право, 2009. 352 с.

12.          Рабінович П.М. Основи загальної теорії права і держави. Київ, 2001. 176 с.

13.          Сіньова Л. М. Визначення виховної функції права соціального забезпечення в сучасних умовах. Соціальне право. 2018. №2. С. 104-109.

14.          Glenn H. P. Doin’ the Transsystemic : Legal Systems and Legal Traditions. McGill L.J. Vol. 50. 2005. Р. 864-898.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького