Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.112-119 Яцюк Т. С. Теоретико-правова та історична характеристика інституту волонтерства в Україні: сучасний вимір

Яцюк Т. С. Теоретико-правова та історична характеристика інституту волонтерства в Україні: сучасний вимір

Мета. Метою роботи є теоретико-правовий аналіз інституту волонтерства в Україні, зокрема в сучасному вимірі з огляду на історичну картину минулого та перспективи становлення сучасного. Методика. Методика включає комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу та формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались наступні методи наукового пізнання: емпіричний, порівняльний, логіко-семантичний, системно-структурний. Результати. В процесі даного науково-юридичного дослідження встановлено, що волонтерська діяльність це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Окрім цього визначено, що волонтер – це фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги. Разом з цим в процесі дослідження встановлено та описано, що становлення волонтерської діяльності в світі започатковане ще у далекому ХІХ столітті. В той час коли волонтерська діяльність в Україні набирає свої оберти після резонансних подій 2013 року та започатковує свою нову формацію в існування суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Запроваджений розвиток спонукає законодавця до створення нормативно-правових актів, які б здійснювали належне регулювання активної громадської діяльності. Водночас створена нормативно-правова база потребує удосконалення з метою відповідності сучасного курсу. Наукова новизна. В процесі дослідження здійснено порівняльно-правовий аналіз, зокрема в частині історичних аспектів становлення волонтерської діяльності та розвиток інституту волонтерства в сучасній Україні. Практична значимість. Здобуті результати дослідження можуть бути використані в подальшому для здійснення наукових розробок та вирішення актуальних юридико-наукових проблем щодо функціонування інституту волонтерства в сучасній Україні. Окрім цього, викладені результати можуть бути застосовані в історико-правових дослідженнях, зокрема у визначенні періоду становлення та активного розвитку волонтерської діяльності в суверенній, незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі. Отримані результати також можуть стати в нагоді до наступних кроків юридичного дослідження проблем нормативно-правового регулювання інституту волонтерства за для визначення рівня необхідності удосконалення чинної законодавчої бази.

Ключові слова: волонтерство, волонтер, інститут волонтерства, теоретико-правова характеристика, історична характеристика.

Список використаних джерел

1. Лях Т. Л. Волонтерство як суспільний феномен. Проблеми педагогічних технологій: збірник наукових праць. Волинський державний університет імені Лесі Українки. Луцьк : Волинський академічний дім, 2004. Вип. № 3-4. С. 139–144.

2. Вайпола Р. Х., Капська А. Й., Комарова Н. М. та ін. Волонтерський рух в Україні: тенденції розвитку. К.: Академпрес, 1999 р. 112 с.

3. Паславська О. Становлення та розвиток волонтерського руху в Україні (історико-правове дослідження). Актуальні проблеми правознавства. № 4. 2016. С. 22 – 28.

4. Про волонтерську діяльність: Закон України № 3236-VI від 19 квітня 2011 року. Верховна Рада України. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3236-17.

5. Звєрєва І. Волонтерський рух: досвід, проблеми, перспективи: робочі матеріали семінару. (Київ, 24–30 жовт. 2000 р.).

6. Звіт дослідження «Волонтерський рух в Україні» URL: http:// www.gfk.com/ua/news-and-events/news/pages/report.aspx 17.

7. Всеобщая декларация волонтеров. Вестник благотворительности. 1995. № 5 (21). 12 с.

8. Бондаренко З. П. Організація волонтерської роботи майбутніх соціальних педагогів в умовах вищого навчального закладу: автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.05. 2008. 20 с. Введення в соціальну роботу: навч. посібник / Т. В. Семигіна [та ін.] ; ред. кол. В. В. Бурлака [та ін.].. К.: Фенікс, 2001. 288 с.

9. Вашкович В. В., Василенко О.Ю., Карабін Т. О., Лазур Я. В., Манзюк В. В., Рошканюк В. М. Посібник волонтера. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022. 88 с.

10. Вашкович В.В. Становлення та розвиток правового регулювання діяльності волонтерів. Закарпатські правові читання: матеріали ІХ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Ужгород, 20–22 квітня 2017). Ужгород: Ужгородський національний університет, 2017. Т. 2. С. 203–207.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького