Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького

Випуск 15 (27). Том 1

DOI: 10.33098/2078-6670.2023.15.27.1.72-80 Криховецький І. З., Карпаш М. О., Жупник В. В. Роль спортивно-просвітних організацій Галичини у формуванні національної правосвідомості та правової культури в першій половині ХХ ст.

Криховецький І. З., Карпаш М. О., Жупник В. В. Роль спортивно-просвітних організацій Галичини у формуванні національної правосвідомості та правової культури в першій половині ХХ ст.

Мета. Метою статті є аналіз, вивчення та визначення ролі спортивно-просвітніх організацій і рухів Галичини в утвердженні й подальшому формуванні національної правосвідомості, а також правової культури населення. Методика. Методологічну основу, наукового пошукування, склала система загальнонаукових, спеціальнонаукових і філософських методів. Одним з основних став аналітичний метод в комплексі з компаративістським підходом, які дозволили розкрити особливості впливу спортивно-просвітніх організацій на правосвідомість та правову культуру населення у конкретному історичному періоді. Результати. Встановлено, що програмах і статутах спортивно-просвітницьких організацій декларувалися політичні гасла. Так, програма «Сокола» передбачала досягнення «свободи» народу. Боротьба за проголошення незалежної держави була ключовою ідеологемою, яку поширював «Пласт». Члени «Січі» популяризували демократичні цінності та свободолюбство часів козаччини. Вплив згаданих організацій на правосвідомість та правову культуру населення Галичини реалізовувався через: популяризацію історико-правових традицій, зокрема ідей свободолюбства часів Запорізької Січі, збереженню і утвердженню національних символів – герб, прапор; акцентування уваги на дотриманні морально-етичних і християнських цінностей. Цей принцип реалізовувався товариством «Сокіл» і «Пласт»; утвердження державницьких ідей і залучення учасників до визвольних змагань і розвитку Західноукраїнської Народної Республіки, а у міжвоєнні роки – політичної діяльності в складі легальних політичних партій; поширення ідей здорового способу життя, фізичної і військової підготовки молоді. Наукова новизна. Обґрунтовано тезу про безпосередній вплив діяльності спортивно-просвітніх організацій та рухів на формування національної правосвідомості та правової культури населення, як цілеспрямовано (членство та діяльність в рамках рухів та організацій) так і опосередковано (просвітницька і правовиховна робота). Практична значимість. Досягнуті результати можуть бути використані у процесі подальших історико-правових досліджень, підготовці окремих спецкурсів, а також при вивченні історії держави і права України, історії вчень про державу і право.

Ключові слова: правосвідомість, правова культура, спортивно-просвітницька організація, Галичина, «Пласт», «Сокіл», «Січ».

Список використаних джерел

  1. Андрухів І.О. Українські молодіжні товариства Галичини: 1861–1939 рр.: короткий історичний нарис. Івано-Франківськ, 1995. 73 с.
  2. Гарат Р. М. Діяльність Товариства «Просвіта» в Галичині (1868–1921 рр.): автореф. дис. … канд. іст. наук. Чернівці, 2004. 22 с.
  3. Геник Л. Я. Релігійно-моральне виховання в українських навчальних закладах Східної Галичини кінця ХІХ – початку ХХ століття: автореф. дис. … канд. пед. наук. Київ, 2003. 25 с.
  4. Котов С. Ідеологічні засади сокільського руху в західній Україні (1923–1939).Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. 2015. Вип. 27. С. 206-213.
  5. Литвин М. Р., Науменко К. Є. Історія ЗУНР. Львів: Інститут українознавства НАНУ; Видавнича фірма «ОЛІР», 1995. 361 c.
  6. Попелюк Р. «Сокіл»: тренував тіло, а виховував український дух. URL: https://localhistory.org.ua/texts/statti/sokil-trenuvav-tilo-a-vikhovuvav-ukrayinskii-dukh/
  7. Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху. Закон України. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2020, № 15, ст.94. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/385-20#Text/.
  8. Пропозиції Президента до Закону «Про державне визнання і підтримку Пласту – Національної скаутської організації України». URL: https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65723.
  9. Роль неповнолітніх у боротьбі за незалежність ЗУНР. URL: https://100krokiv.info/2014/11/rol-nepovnolitnih-za-nezalezhnist-zunr/.
  10. Слабченко М. Матеріали до економічно-соціальної історії України ХІХ століття. Харків, 1925. 318 с.
  11. Тисовський О. Між двома світовими війнами (1920-1939). Життя в Пласті. 4-е вид. Торонто. 1997. 551 с.
  12. Трофим’як Б.Є. Гімнастично-спортивні організації в національновизвольному русі Галичини: (друга пол. XIX ст. – перша пол. XX ст.). Тернопіль: Економічна думка, 2001. 694 с.
  13. Церковник С.І. Історико-правові засади становлення та функціонування українських наукових, громадських та культурно-освітніх інституцій Східної Галичини у 1848–1939 рр. Львів: «Галицька видавнича спілка», 2020. 148 с.
  14. Чубатий М. Державний лад на Західній области Української Народної Республики. Львів, 1921. 40 с.

Науково-інформаційний вісник

Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького